Máte zájem o naše výrobky za VELKOBCHODNÍ CENY  pro svůj obchod nebo firmu ? Kontaktujte nás telefonem 777 556 427 nebo emailem : info@mandarinpet.cz  

Co s použitou hoblinovou podestýlkou

Milí milovníci přírody a zahradničení, máme pro vás úžasnou zprávu! Vaše použitá hoblinová podestýlka se může proměnit  v magický elixír života pro vaši zahradu - biologicky odbouratelný kompost, který nemusí být ani zakopán ani spálen. A to vše díky tajemné síle přírody a troše vaší péče.

Jak na to? Pojďme se ponořit do světa kompostování s humorným a poučným tónem hlasu!

Aby se hobliny proměnily v kompost v co nejkratším čase, je potřeba mít uhlík (hobliny) a dusík (zelený materiál) v určitém poměru. Správný poměr je 3:1, jako když mícháte koktejl pro vaše rostlinky. Hobliny potřebují být vlhké, ale ne mokré - tak akorát, jako když si dáváte sprchu po náročném dni.

A samozřejmě potřebují kyslík (vzduch), aby mohly dýchat. Při dostatečné vlhkosti a teplotě se organické složky kompostu rozkládají za pomoci živých organismů, které se živí organickými zbytky. Je to jako když vaše zahrada pořádá párty pro mikroorganismy!

Souběžně s rozkladem se mění struktura a vlastnosti kompostu, a organická hmota se mění na kyprou zeminu - jako když pečete dort pro vaše rostliny. Jediné, co je potřeba k tomu, abyste dostali pěkný kompost, je udržovat vaši použitou podestýlku  vlhkou, jedenkrát za měsíc ji otočit mechanizací (jako když mícháte těsto) a během 12 měsíců se můžete těšit z kvalitního kompostu, který můžete rozházet na pole nebo pastviny.

Výzkumy dokonce ukázaly, že koně z takto pohnojené pastviny spásají trávu raději .

 

kompostování hoblin - www.mandarinpet.cz

 

Čím lepší podmínky vytvoříte, tím rychlejší proces bude. Výzkumy dokonce ukazují, že rozložitelnost hoblinové podestýlky je již okolo osmi měsíců. Jak rychle a jak úspěšně bude kompostování dosaženo určují čtyři základní faktory:

1. Přidaný materiál - dřevěná vlákna se budou rozpadat i sama od sebe, ale hobliny smíchané s přidaným přírodním materiálem bohatým na dusík, jako jsou kousky trávy apod., celý proces velmi urychlí (jako když do pečiva přidáte kvasnice).

2. Vlhkost - Suché hobliny se budou samy od sebe odbourávat opravdu jen velmi pomalu. Kusy trávy nebo hnoje přidaného do hromady kompostu přidají vodu, ale přitom je důležité udržovat ten správný stupeň vlhkosti. Tekutina u základny kompostu signalizuje přílišnou vlhkost (jako když vám přeteče vana). Sucho na omak nebo přítomnost mravenců signalizuje naopak vlhkosti málo. Hlavně kompost s hoblinami  zavlažujte v létě (jako když dáváte rostlinám pít).

3. Teplota - Teplo je důležitý faktor v procesu kompostování, takže pokud je to možné, natočte svůj budoucí kompost na jih, aby byl zahříván sluníčkem (jako když opalujete své rostliny).

4. Vzduch - Kompost potřebuje vzduch, takže pravidelně jednou měsíčně svůj kompost načechrejte nebo obraťte mechanizací (jako když provětráváte peřiny).

Věci hnijí, rozkládají se a vracejí se, aby živili zemi. Jediné, co musíme udělat, je naučit se zákon přírody. Nechte věci přirozeně růst. Použijte kompostovaný hnůj ke zlepšení zdraví půdy a vašich pastvin. Většina živin (dusík, fosfor, draslík atd.), které zvířata zkonzumují v pastvě, skončí v jejich hnoji. Živočišný hnůj byl od pradávna používán k pěstování plodin. Přidání organických materiálů, jako je kompost a hnůj do vaší půdy, je nejlepší způsob, jak dlouhodobě zlepšit její zdraví a investovat do budoucnosti naší Země. Tak na co ještě čekáte? Pustit se do kompostování a užijte si radost ze zdravých rostlin a šťastného životního prostředí!